Wiśniak
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 375 gramów
  • galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
  • budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie
  • wydrylowane wiśnie - 50 dekagramów
  • kompot wiśniowy - 500 mililitrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka - 1 szklanka
  • ocet - 1 łyżka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier (1 szklankę) i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz mąką i proszkiem. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, piec ok. ½ h w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
  2. Krem: połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować.
  3. Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretkowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami. Masę rozsmarować ma cieście, polać polewą. Smacznego!