Wiśniowa fantazja

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko3 sztuki
cukier15 dekagramów
mąka tortowa9 dekagramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cukier wanliowy 1 opakowanie
wiśnie0.5 kilogramów
jogurt wiśniowy1 opakowanie
śmietana kremówka1 opakowanie
cukier puder1 opakowanie
galaretka3 opakowania
Przygotowanie
Krok 1
BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, ubić białka na pianę, dodać cukier i cukier waniljowy, dodać żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wylać na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub tortownicę
Krok 2
Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze ok. 100 stopni. W razie potrzeby podsuszyć.
Krok 3
MASA : galaretkę wiśniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostudzić.
Krok 4
Ubić kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i cukier puder do smaku.
Krok 5
Do wystudzonej galaretki dodajemy jogurt wiśniowy i delikatnie mieszamy.
Krok 6
Masę jogurtową delikatnie połączyć z bitą śmietaną , ciągle mieszając.
Krok 7
Biszkopt posmarować masą jogurtową, wstawić do lodówki. Po pół godzinie ozdobić owocami (w tym przypadku wiśniami, ponieważ można robić to z innymi owocami) w dowolny wzór.
Krok 8
Rozpuścić jedną galaretkę i zalać owoce, jak będzie gęstnieć. Jak wszystko zastygnie, zalać drugą galaretką. SMACZNEGO!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl