Wiśniowa fantazja
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • ok. 100 °C

Składniki:

  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • mąka tortowa - 9 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • wiśnie - 0.5 kilogramów
  • jogurt wiśniowy - 1 opakowanie
  • śmietana kremówka - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • galaretka - 3 opakowania

Sposób przygotowania:

  1. BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, ubić białka na pianę, dodać cukier i cukier waniljowy, dodać żółtka, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wylać na posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę lub tortownicę
  2. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze ok. 100 stopni. W razie potrzeby podsuszyć.
  3. MASA : galaretkę wiśniową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Ostudzić.
  4. Ubić kremówkę. Pod koniec ubijania dodać cukier waniliowy i cukier puder do smaku.
  5. Do wystudzonej galaretki dodajemy jogurt wiśniowy i delikatnie mieszamy.
  6. Masę jogurtową delikatnie połączyć z bitą śmietaną , ciągle mieszając.
  7. Biszkopt posmarować masą jogurtową, wstawić do lodówki. Po pół godzinie ozdobić owocami (w tym przypadku wiśniami, ponieważ można robić to z innymi owocami) w dowolny wzór.
  8. Rozpuścić jedną galaretkę i zalać owoce, jak będzie gęstnieć. Jak wszystko zastygnie, zalać drugą galaretką. SMACZNEGO!