Wiśniowa pychotka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 6 łyżek
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • śmietana kremówka - 250 mililitrów
  • galaretka - 1 opakowanie
  • wydrylowane wiśnie - 1 unit
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • spirytus - 25 mililitrów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać.
  2. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
  3. Ciasto wylać do wysmarowanej Kasią formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
  4. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody. Ubić kremówkę, pod koniec ubijania wlać cienkim strumieniem tężejącą galaretkę.
  5. Kiedy pianka zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt. Na wierzch nałożyć wiśnie i zalać drugą galaretką.
  6. Zamiast pianki można zrobić krem maślany: Jajka ubijać z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej tak długo aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.
  7. Po ubiciu odstawić do przestudzenia.
  8. Kasię o temp. pokojowej ucierać mikserem do białości i dodawać powoli po jednej łyżce masę jajeczną.
  9. Na koniec powolutku dodać spirytus.
  10. Wyłożyć na biszkopt, udekorować owocami i zalać galaretką.