Wiśniowa rozkosz

5


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Biszkopt:
jajko6 sztuk
cukier1 szklanka
mąka1 szklanka
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kakao2 łyżki
Przełożenie:
wypestkowane wiśnie z sokiem1 litr
galaretka wiśniowa2 opakowania
Krem:
krem karpatka1 opakowanie
mleko400 mililitrów
Dekoracja:
cukier puder do dekoracji 1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Galaretki rozpuścić w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Wymieszać z wiśniami i sokiem z wiśni. Odstawić.
Krok 2
Biszkopt - białka jaj ubić na sztywno z odrobiną soli.
Krok 3
Stopniowo dodawać małymi partiami cukier, następnie po 1 żółtku, a na koniec również małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Krok 4
Upiec w temp. 170 stopni ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.
Krok 5
Krem Karpatka ubić z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłożyć na dolną warstwę ciasta i schłodzić w lodówce.
Krok 6
Na wierzch wylać tężejące galaretki z wiśniami i przykryć drugim płatem biszkopta. Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl