Wiśniowa rozkosz
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 170 °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • przełożenie
  • wypestkowane wiśnie z sokiem - 1 litr
  • galaretka wiśniowa - 2 opakowania
  • krem
  • krem karpatka - 1 opakowanie
  • mleko - 400 mililitrów
  • dekoracja
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuścić w połowie porcji wody podanej na opakowaniu. Wymieszać z wiśniami i sokiem z wiśni. Odstawić.
  2. Biszkopt - białka jaj ubić na sztywno z odrobiną soli.
  3. Stopniowo dodawać małymi partiami cukier, następnie po 1 żółtku, a na koniec również małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Upiec w temp. 170 stopni ok. 40 minut. Wystudzić i przekroić na 2 blaty.
  5. Krem Karpatka ubić z mlekiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłożyć na dolną warstwę ciasta i schłodzić w lodówce.
  6. Na wierzch wylać tężejące galaretki z wiśniami i przykryć drugim płatem biszkopta. Wstawić na noc do lodówki. Posypać cukrem pudrem. Smacznego.