Wiśniowe ciasto

4


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia10 gramów
mąka1.5 szklanek
cukier0.5 szklanek
zagęszczone mleko słodzone0.5 szklanek
jajka4 sztuki
ciemne kakao2 łyżki
proszek do pieczenia1 opakowanie
cukier wanliowy 1 opakowanie
Masa:
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
cukier puder0.5 szklanek
wiśnie wydrylowane40 dekagramów
polewa czekoladowa1 opakowanie
koniak lub spirytus
Przygotowanie
Krok 1
Dzień przed przygotowaniem ciasta wiśnie namoczyć w koniaku lub w spirytusie. Podane składniki ciasta wymieszać. Przełożyć do posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Krok 2
Z upieczonego ciasta delikatnie ściąć wierzch i odłożyć na bok.
Krok 3
Z pozostałego ciasta wybrać środek, pozostawiając około 1 cm ciasta na spodzie i na bokach.
Krok 4
Wyjęte ciasto pokruszyć jak najdrobniej. Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem.
Krok 5
Dodać wiśnie i pokruszone kawałki ciasta. Dokładnie wymieszać.
Krok 6
Kremową masę wiśniową wyłożyć na ciasto w tortownicy, nakryć ściętym wierzchem.
Krok 7
Wierzch można posmarować pozostałą masą, polać polewą czekoladową i udekorować wiśniami. Uwaga: Jeżeli ciasto będą jadły także dzieci, alkohol można zastąpić syropem wiśniowym.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl