Wiśniowe ciasto
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 gramów
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • zagęszczone mleko słodzone - 0.5 szklanek
  • jajka - 4 sztuki
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • cukier wanliowy - 1 opakowanie
  • masa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • wiśnie wydrylowane - 40 dekagramów
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • koniak lub spirytus

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed przygotowaniem ciasta wiśnie namoczyć w koniaku lub w spirytusie. Podane składniki ciasta wymieszać. Przełożyć do posmarowanej Kasią i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Z upieczonego ciasta delikatnie ściąć wierzch i odłożyć na bok.
  3. Z pozostałego ciasta wybrać środek, pozostawiając około 1 cm ciasta na spodzie i na bokach.
  4. Wyjęte ciasto pokruszyć jak najdrobniej. Kasię utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  5. Dodać wiśnie i pokruszone kawałki ciasta. Dokładnie wymieszać.
  6. Kremową masę wiśniową wyłożyć na ciasto w tortownicy, nakryć ściętym wierzchem.
  7. Wierzch można posmarować pozostałą masą, polać polewą czekoladową i udekorować wiśniami. Uwaga: Jeżeli ciasto będą jadły także dzieci, alkohol można zastąpić syropem wiśniowym.