Wiśniowe pączki
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • żółtko - 5 sztuk
  • kwaśna śmietana - 1 szklanka
  • drożdże - 5 dekagramów
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • cukier - 10 dekagramów
  • spirytus - 50 mililitrów
  • konfitura wiśniowa - 30 dekagramów
  • lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.
  2. Pod koniec wyrabiania wlać roztopioną Kasię, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).
  3. Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  4. Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
  5. W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
  6. Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.
  7. Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
  8. Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.
  9. Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np. smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami lub tym, co najbardziej lubimy.