Wiśniowy sad

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
cukier1 szklanka
kakao0.6 szklanek
melasy1 łyżka
Kostka do pieczenia Kasia125 gramów
jajko2 sztuki
aromat śmietankowy1 unit
soda oczyszczona1.5 łyżeczek
sól0.5 łyżeczek
mąka1.6 szklanek
aromat waniliowy1 unit
maślanka1.5 szklanek
wiśnie z kompotu2 opakowania
serek mascarpone226 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Krok 2
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem lub wysmarować Kasią i obsypać mąką.
Krok 3
Wymieszać mąkę, kakao, sól i sodę.
Krok 4
Utrzeć Kasię z cukrem, dodać jajka ubite z aromatem śmietankowym i melasą.
Krok 5
Płynną masę wlać do mąki i mieszać, dodając powoli maślankę.
Krok 6
Powstałą gładką masę przelać do foremek i piec około 40 minut.
Krok 7
Upieczone spody pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
Krok 8
Blaty ciasta przekroić nitką tak, by powstały cztery placki.
Krok 9
Wydrylowane wiśnie odsączone z kompotu wymieszać z serkiem mascarpone.
Krok 10
Przełożyć blaty ciasta owocami.
Krok 11
Wierzch ciasta można polać polewą z wiśniowego jogurtu i udekorować wiśniami.
Krok 12
Pozostawić na 12 godzin w lodówce przed podaniem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl