Przygotowanie |
Krok 1 |
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. |
Krok 2 |
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem lub wysmarować Kasią i obsypać mąką. |
Krok 3 |
Wymieszać mąkę, kakao, sól i sodę. |
Krok 4 |
Utrzeć Kasię z cukrem, dodać jajka ubite z aromatem śmietankowym i melasą. |
Krok 5 |
Płynną masę wlać do mąki i mieszać, dodając powoli maślankę. |
Krok 6 |
Powstałą gładką masę przelać do foremek i piec około 40 minut. |
Krok 7 |
Upieczone spody pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). |
Krok 8 |
Blaty ciasta przekroić nitką tak, by powstały cztery placki. |
Krok 9 |
Wydrylowane wiśnie odsączone z kompotu wymieszać z serkiem mascarpone. |
Krok 10 |
Przełożyć blaty ciasta owocami. |
Krok 11 |
Wierzch ciasta można polać polewą z wiśniowego jogurtu i udekorować wiśniami. |
Krok 12 |
Pozostawić na 12 godzin w lodówce przed podaniem. |