Wiśniowy sad
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 0.6 szklanek
  • melasy - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • aromat śmietankowy - 1 unit
  • soda oczyszczona - 1.5 łyżeczek
  • sól - 0.5 łyżeczek
  • mąka - 1.6 szklanek
  • aromat waniliowy - 1 unit
  • maślanka - 1.5 szklanek
  • wiśnie z kompotu - 2 opakowania
  • serek mascarpone - 226 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
  2. Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem lub wysmarować Kasią i obsypać mąką.
  3. Wymieszać mąkę, kakao, sól i sodę.
  4. Utrzeć Kasię z cukrem, dodać jajka ubite z aromatem śmietankowym i melasą.
  5. Płynną masę wlać do mąki i mieszać, dodając powoli maślankę.
  6. Powstałą gładką masę przelać do foremek i piec około 40 minut.
  7. Upieczone spody pozostawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  8. Blaty ciasta przekroić nitką tak, by powstały cztery placki.
  9. Wydrylowane wiśnie odsączone z kompotu wymieszać z serkiem mascarpone.
  10. Przełożyć blaty ciasta owocami.
  11. Wierzch ciasta można polać polewą z wiśniowego jogurtu i udekorować wiśniami.
  12. Pozostawić na 12 godzin w lodówce przed podaniem.