Włoska Baba
  • 60 minut
  • Trudne

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 170 gramów
  • mąka tortowa - 450 gramów
  • cukier - 135 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • świeże drożdże - 18 gramów
  • sól - 1 łyżeczka
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • woda - 1 unit
  • cukier puder do dekoracji - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. 15 g świeżych drożdży, 60 g ciepłej wody, 50 g mąki, 1 łyżka cukru, 1 żółtko wymieszać w rondelku za pomocą rózgi. Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.
  2. Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.
  3. Do masy dodać: 250 g mąki, 3 g drożdży (rozpuszczonych w 2 łyżkach wody), 25 g cukru, 30 g Kasi i 1 jajko. Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem na stolnicy, dodając Kasię i mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  4. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.
  5. Najpierw do ciasta dodać 2 jajka, 100 g cukru, 200 g mąki, 1 łyżeczkę soli i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny do podwojenia objętości).
  6. Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
  7. Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę, wymieszać. Uformować z niego kwadrat.
  8. Na wierzchu położyć 140 g Kasi w pokojowej temperaturze, założyć boki jak kopertę i rozwałkować. Jeszcze raz złożyć na pół.
  9. Włożyć do lodówki na około 20 minut. Wałkowanie i chłodzenie powtórzyć jeszcze 2 razy.
  10. Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do wysokiej formy posmarowanej Kasią i posypanej cukrem.
  11. Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.
  12. Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem 20 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.