Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek |
Krok 2 |
Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę, |
Krok 3 |
A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano) |
Krok 4 |
Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki |
Krok 5 |
Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance |
Krok 6 |
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy |
Krok 7 |
Układamy warstwę makaronu |
Krok 8 |
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa |
Krok 9 |
Smarujemy sosem beszamelowym |
Krok 10 |
Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone |
Krok 11 |
Układamy drugą i trzecią warstwę |
Krok 12 |
Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem |
Krok 13 |
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii )
aby stała się bardziej zwarta |