Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym
  • 60 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pomidory z puszki - 1 sztuka
  • makaron lasagne - płaty - 18 plastrów
  • ser żółty - 10 plastrów

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
  2. Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
  3. A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
  5. Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
  6. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
  7. Układamy warstwę makaronu
  8. Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
  9. Smarujemy sosem beszamelowym
  10. Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
  11. Układamy drugą i trzecią warstwę
  12. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
  13. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta