Włoska lazania (lasagne) z mięsem mielonym

1


Łatwe


60 min.


5 os.

Składniki
cebula2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
ser żółty10 plastrów
pomidory z puszki1 sztuka
mięso mielone500 gramów
makaron lasagne - płaty18 plastrów
Przygotowanie
Krok 1
W garnku na na oliwie podsmażamy czosnek
Krok 2
Dodajemy mięso mielone, dodajemy cebulę,
Krok 3
A jak mięso się obsmaży dodajemy natkę pietruszki, najlepiej świeżą oraz opcjonalnie inne zioła (bazylię, oregano)
Krok 4
Dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki
Krok 5
Całość mieszamy i przyprawiamy finalnie solą i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku. Istotne jest aby farsz nie był za suchy gdyż surowy makaron będzie potrzebował wody do zmięknięcia w zapiekance
Krok 6
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy
Krok 7
Układamy warstwę makaronu
Krok 8
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa
Krok 9
Smarujemy sosem beszamelowym
Krok 10
Kończymy warstwą sera aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone
Krok 11
Układamy drugą i trzecią warstwę
Krok 12
Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem
Krok 13
Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut. Po upieczeniu warto zostawić ja w spokoju przynajmniej przez 30 minut (ale to bardzo trudne oprzeć się gorącej lazanii ) aby stała się bardziej zwarta
Autor: Beata PrzybylakPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl