"Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży filet z dorsza ze skórą - 400 gramów
  • cytryna - 2 sztuki
  • świeża szałwia - 1 pęczek
  • sól - 3 łyżeczki
  • ser ricotta - 250 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • starty parmezan - 50 gramów
  • mąka pszenna - 1 kilogram
  • pieprz biały mielony - 2 szczypty
  • masło klarowane - 80 gramów
  • mała cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • słodka śmietana 30% - 120 mililitrów
  • gęsta śmietana 18% - 4 łyżki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Filet z dorsza zamarynuj w szałwii, soku z cytryny i odrobinie soli. Ostaw w chłodne miejsce do zamarynowania.
  2. Gnocchi. W misce należy wymieszać ser ricotta, tarty parmezan, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli. Całość wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałeczek i kroimy kluseczki wielkości kopytek. Na każdej kluseczce zrobić charakterystyczny dla gnocchi wzór widelcem.
  3. Sos śmietanowo –ziołowy. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 0,5 szklanki wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż cebula stanie się półmiękka, zdejmujemy z palnika i dodajemy słodką śmietankę. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy pół saszetki przypraw Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach Knorr.
  4. Zagęszczamy całość dodając gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
  5. Do gotującej się już wody, wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyjmujemy na talerz. Należy uważać, by gotowały się nie dłużej niż 2 minuty, inaczej staną się twarde. Gnochci są gotowe, gdy po rozkrojeniu nie wypływa z nich płynna masa.
  6. Uprzednio zamarynowaną rybę kładziemy na rozgrzaną patelnie, zaczynając od strony ze skórą i smażymy 4 minuty z każdej strony, aż stanie się delikatnie rumiana.
  7. Na talerzu układamy stosik z rukoli i kładziemy na nim złocistego dorsza. Obok lądują gnochci di ricotta a na nich aksamitny sos śmietanowo – ziołowy. Do dekoracji układamy też na boku kilka plasterków czerwonej papryki i dwa lub trzy listki świeżej szałwii. „Włoska pasja” jest gotowa. <br/>W miarę dostępności, najlepiej wykorzystać świeży filet dorsza ze skórą – wtedy ryba nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie zdecydowanie bardziej soczysta.