"Włoska pasja" czyli dorsz na rukoli podany z gnocchi diricotta oraz sosem śmietanowo – ziołowym

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
ząbek czosnku1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
mąka pszenna1 kilogram
sól3 łyżeczki
mała cebula1 sztuka
cytryna2 sztuki
starty parmezan50 gramów
jajka2 sztuki
świeża szałwia1 pęczek
ser ricotta250 gramów
pieprz biały mielony2 szczypty
masło klarowane80 gramów
Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą Knorr 1 opakowanie
gęsta śmietana 18% 4 łyżki
słodka śmietana 30%120 mililitrów
świeży filet z dorsza ze skórą400 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Filet z dorsza zamarynuj w szałwii, soku z cytryny i odrobinie soli. Ostaw w chłodne miejsce do zamarynowania.
Krok 2
Gnocchi. W misce należy wymieszać ser ricotta, tarty parmezan, mąkę, dwa jajka i szczyptę soli. Całość wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałeczek i kroimy kluseczki wielkości kopytek. Na każdej kluseczce zrobić charakterystyczny dla gnocchi wzór widelcem.
Krok 3
Sos śmietanowo –ziołowy. W małym garnku doprowadzamy do wrzenia ok. 0,5 szklanki wody z kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość gotujemy na wolnym ogniu aż cebula stanie się półmiękka, zdejmujemy z palnika i dodajemy słodką śmietankę. Ponownie doprowadzamy wszystko do wrzenia i dodajemy pół saszetki przypraw Fix Soczysty kurczak z patelni w ziołach Knorr.
Krok 4
Zagęszczamy całość dodając gęstą kwaśną śmietanę. Mieszamy do osiągnięcia aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
Krok 5
Do gotującej się już wody, wrzucamy kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze przez chwilę i wyjmujemy na talerz. Należy uważać, by gotowały się nie dłużej niż 2 minuty, inaczej staną się twarde. Gnochci są gotowe, gdy po rozkrojeniu nie wypływa z nich płynna masa.
Krok 6
Uprzednio zamarynowaną rybę kładziemy na rozgrzaną patelnie, zaczynając od strony ze skórą i smażymy 4 minuty z każdej strony, aż stanie się delikatnie rumiana.
Krok 7
Na talerzu układamy stosik z rukoli i kładziemy na nim złocistego dorsza. Obok lądują gnochci di ricotta a na nich aksamitny sos śmietanowo – ziołowy. Do dekoracji układamy też na boku kilka plasterków czerwonej papryki i dwa lub trzy listki świeżej szałwii. „Włoska pasja” jest gotowa. <br/>W miarę dostępności, najlepiej wykorzystać świeży filet dorsza ze skórą – wtedy ryba nie rozpadnie się podczas smażenia i będzie zdecydowanie bardziej soczysta.
Autor: Aleksandra BłaszczykPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl