Włoska zapiekanka po neapolitańsku

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • pomidor - 500 gramów
  • seler naciowy - 1 sztuka
  • bazylia - 1 pęczek
  • makaron rurki - 250 gramów
  • ser mozzarella - 200 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 3 łyżeczki
  • masło - 1 łyżka
  • oliwa - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj dokładnie, odetnij obydwa końce i pokrój w talarki. Oprósz solą i odstaw do momentu aż puszczą sok. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórek i pokrój w kostkę.
  2. Seler pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i dodaj pomidory. Duś do momentu gdy farsz zgęstnieje.
  3. Bakłażany osusz czystą ściereczką i podsmaż na złoty kolor na osobnej patelni.
  4. Makaron ugotuj, odcedź i wymieszaj z połową warzywnego farszu i serem, połowę wyłóż na dno wysmarowanej tłuszczem formy i przykryj plasterkami bakłażanów.
  5. Ułóż cieniutko pokrojoną mozzarellę, pozostały makaron, bakłażany i ser. Wierzch zapiekanki polej warzywnym sosem. Zapiekaj przez ok. 30-40min. w temperaturze 220 stopni.