Włoska zupa czosnkowa

Składniki:

  • 2 kostki bulionu warzywnego Knorr - 2 sztuki
  • 1 minikosteczka przyprawowa Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • 4 jajka roztrzepane widelcem i przyprawione solą i pieprzem
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1/2 suszonej czerwonej papryczki chili
  • 4 pszenne tosty okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 6 dużych posiekanych ząbków czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • szczypiorek do dekoracji
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, do zimnej wrzuć czosnek, zeszklij i zalej bulionem, zagotuj. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, podsmaż na niej pokrojone pieczywo. Zdejmij z patelni i rozsyp na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Do rondla z czosnkowym bulionem wrzuć pokruszoną chili, tymianek i listki laurowe, gotuj 2 minuty. Następnie przecedź zupę, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej jajka, energicznie mieszając trzepaczką. Przypraw do smaku pokruszoną minikosteczką czosnkową oraz solą i pieprzem. Wlej zupę do kokilek, posyp grzankami i szczypiorkiem. Dla koloru możesz dodać nieco czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.
  2. Rada:
  3. - z ząbków czosnku usuń zielone środki - one najszybciej się przypalają i gorzknieją