Włoska zupa czosnkowa

0


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
2 kostki bulionu warzywnego Knorr2 sztuki
1 minikosteczka przyprawowa Czosnek Knorr1 sztuka
4 jajka roztrzepane widelcem i przyprawione solą i pieprzem
3 liście laurowe
1 łyżka listków świeżego tymianku
1/2 suszonej czerwonej papryczki chili
4 pszenne tosty okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę
6 dużych posiekanych ząbków czosnku
8 łyżek oliwy
szczypiorek do dekoracji
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody, wrzuć kostki bulionowe, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę. Do rondla wlej 4 łyżki oliwy, do zimnej wrzuć czosnek, zeszklij i zalej bulionem, zagotuj. Na patelnię wlej pozostałą oliwę, podsmaż na niej pokrojone pieczywo. Zdejmij z patelni i rozsyp na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Do rondla z czosnkowym bulionem wrzuć pokruszoną chili, tymianek i listki laurowe, gotuj 2 minuty. Następnie przecedź zupę, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia, wlej jajka, energicznie mieszając trzepaczką. Przypraw do smaku pokruszoną minikosteczką czosnkową oraz solą i pieprzem. Wlej zupę do kokilek, posyp grzankami i szczypiorkiem. Dla koloru możesz dodać nieco czerwonej papryki lub pieprzu kajeńskiego.
Krok 2
Rada:
Krok 3
- z ząbków czosnku usuń zielone środki - one najszybciej się przypalają i gorzknieją
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl