Włoski deser z lodami tiramisu

Składniki:

  • Carte d'Or Tiramisu
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • świeżo zaparzona kawa - 150 mililitrów
  • brandy - 40 mililitrów
  • biała czekolada - 0.5 sztuk
  • ciasteczka amaretti lub inne migdałowe
  • truskawki
  • świeża mięta
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść cukier, następnie zalej go kawą i poczekaj, aż wszystko się dokładnie połączy. Dodaj brandy, ponownie zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
  2. Dobrze schłodzony sos wlej na dno pucharka, dodaj lody i jedno ciasteczko.
  3. Tabliczkę czekolady rozpuść w wodnej kąpieli, na pergamin nanieś odpowiednią ilość łyżką, rozsmarowując brzegi. Dekorację wstaw na chwilę do lodówki.
  4. Deser posyp kakao i pokruszonymi ciasteczkami, udekoruj truskawkami, płatem czekolady i listkami mięty.