Włoski serowy placek

Składniki:

  • ziemniaki - 2 kilogramy
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • oregano - 1 szczypta
  • parmezan - 100 gramów
  • mąka - 4 szklanki
  • szczypiorek - 0.5 pęczków
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • ricotta - 500 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i odcedź.
  2. Czosnek i szczypiorek posiekaj drobno, ser zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków i ugnieć na gładkie puree. Dopraw do smaku, wymieszaj z surowymi jajami.
  3. Mąkę zmieszaj z 1.5 szklanki wody, dodaj szczyptę soli i zagnieć na jednolite gładkie ciasto.
  4. Podziel na dwie części - jedną wylep wysmarowaną tłuszczem tortownicę, przełóż do środka wystudzony serowy farsz i zaklej drugim kawałkiem ciasta.
  5. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Serowy placek podawaj na gorąco.