Włoskie bułeczki

8


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
mąka pszenna400 gramów
sól2 łyżeczki
drożdże3 dekagramy
ciepłe mleko1 szklanka
cukier2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
jajko1 sztuka
papryczka chilli1 sztuka
suszony rozmaryn1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z dwoma łyżkami mąki i 2 łyżkami cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Krok 2
Dodać zaczyn drożdżowy, wymieszać.
Krok 3
Kasię roztopić, wlać do ciasta, dodać jajo, wyrobić.
Krok 4
Ciasto przełożyć na stolnice dodać posiekaną ostrą papryczkę i rozmaryn. Zagnieść.
Krok 5
Z ciasta formować paluchy. Wałeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na ok. 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut aż się lekko zrumienią.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl