Włoskie gołąbki

1


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kapusta włoska liście8 sztuk
mięso mielone drobiowe200 gramów
ryż wcześniej ugotowany1 szklanka
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
cebula2 sztuki
ząbki czosnku3 sztuki
Oregano z Turcji Knorr1 łyżka
bazylia1 pęczek
sól do smaku
jajko1 sztuka
oliwa z oliwek4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Liście kapusty obgotuj w wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą. Następnie osusz liście.
Krok 2
Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, połową oliwy, posiekanym czosnkiem, oregano, szczyptą soli i jednym jajkiem.
Krok 3
Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj podobnie jak krokiety aż powstaną klasyczne gołąbki.
Krok 4
W szerokim rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do cebuli. Całość zagotuj.
Krok 6
Gołąbki umieść w sosie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gołąbki podawaj posypane liśćmi bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl