Włoskie gołąbki

2


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
kapusta włoska liście8 sztuk
mięso mielone drobiowe200 gramów
ryż wcześniej ugotowany1 szklanka
Sos do Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
cebula2 sztuki
ząbki czosnku3 sztuki
suszone oregano1 łyżka
bazylia1 pęczek
sól do smaku
jajko1 sztuka
oliwa z oliwek4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Liście kapusty obgotuj w wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą. Następnie osusz liście.
Krok 2
Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, połową oliwy, posiekanym czosnkiem, oregano, szczyptą soli i jednym jajkiem.
Krok 3
Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj podobnie jak krokiety aż powstaną klasyczne gołąbki.
Krok 4
W szerokim rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do cebuli. Całość zagotuj.
Krok 6
Gołąbki umieść w sosie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gołąbki podawaj posypane liśćmi bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl