Włoskie gołąbki

Składniki:

  • kapusta włoska liście - 8 sztuk
  • mięso mielone drobiowe - 200 gramów
  • ryż wcześniej ugotowany - 1 szklanka
  • Sos do Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • Oregano z Turcji Knorr - 1 łyżka
  • bazylia - 1 pęczek
  • sól do smaku
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Liście kapusty obgotuj w wrzątku i przełóż do miski z zimną wodą. Następnie osusz liście.
  2. Mięso mielone wymieszaj z ugotowanym ryżem, połową oliwy, posiekanym czosnkiem, oregano, szczyptą soli i jednym jajkiem.
  3. Farsz nakładaj na liście kapusty i zwijaj podobnie jak krokiety aż powstaną klasyczne gołąbki.
  4. W szerokim rondlu rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
  5. Fix Knorr wymieszaj z 500ml wody i wlej do cebuli. Całość zagotuj.
  6. Gołąbki umieść w sosie i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gołąbki podawaj posypane liśćmi bazylii.