Włoskie kluski chlebowe w sosie pomidorowym

Składniki:

  • miąższ z czerstwego pieczywa - 250 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 unit
  • przecier pomidorowy - 150 gramów
  • szałwia - 2 sztuki
  • szynka gotowana - 50 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • masło - 25 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • czosnek - 1 unit
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Chleb, mleko i masło zmiksuj na jednolita masę. Dodaj posiekaną szałwię, pokrojona w cienkie paski szynkę, jajko, gałkę i pieprz. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Z ciasta ulep małe kulki o średnicy ok. 3 cm.
  2. We wrzącym litrze wody rozpuść kostkę Knorr. Uformowane kulki gotuj w przygotowanym bulionie 10 min.
  3. Gotowy sos dopraw do smaku. Całość wymieszaj. Odcedzone kluseczki podawaj z sosem posypane natką pietruszki.
  4. Cebulę i czosnek posiekaj drobno, następnie w osobnym rondelku przesmaż razem, dodaj przecier i 200 ml bulionu z gotowania kulek. Gotuj kilka minut na małym ogniu.