Włoskie pączki, wilgotne i pyszne
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka - 50 dekagramów
  • ugotowane ziemniaki - 25 dekagramów
  • mleko - 2 szklanki
  • żółtko - 2 sztuki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • drożdże - 2 dekagramy
  • skórka z cytryny - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze lub w misce zagnieść mąkę, ziemniaki, mleko z cukrem pudrem, drożdżami, cukrem waniliowym i żółtkami.
  2. Na koniec dodać stopioną Kasię.
  3. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę.
  4. Robić pączki.
  5. Zostawić je na parę minut, aby wyrosły, a potem smażyć w gorącym oleju lub smalcu.
  6. Po usmażeniu upudrować. Te pączki są długo świeże i wilgotne.