|
Składniki | ||
mąka | 50 dekagramów | |
ugotowane ziemniaki | 25 dekagramów | |
mleko | 2 szklanki | |
żółtko | 2 sztuki | |
cukier puder | 2 łyżki | |
Kostka do pieczenia Kasia | 2 łyżki | |
drożdże | 2 dekagramy | |
skórka z cytryny | 1 sztuka | |
sól | 1 szczypta | |
cukier waniliowy | 1 opakowanie |
Przygotowanie |
Krok 1 |
W mikserze lub w misce zagnieść mąkę, ziemniaki, mleko z cukrem pudrem, drożdżami, cukrem waniliowym i żółtkami. |
Krok 2 |
Na koniec dodać stopioną Kasię. |
Krok 3 |
Wyrobić wszystko na gładkie ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na jedną godzinę. |
Krok 4 |
Robić pączki. |
Krok 5 |
Zostawić je na parę minut, aby wyrosły, a potem smażyć w gorącym oleju lub smalcu. |
Krok 6 |
Po usmażeniu upudrować. Te pączki są długo świeże i wilgotne. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |