Wolno pieczona jagnięcina
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cała noga jagnięca z kością - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 opakowanie
  • Ziemniaki duże - 4 sztuki
  • rozmaryn - 1 pęczek
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Mięsa ponakłuwaj nożem w kilku miejscach. Następnie polej połową oliwy i natrzyj bardzo dokładnie przyprawą Knorr. Odstaw w chłodne miejsce na 12 h.
  2. Następnie na bardzo dużej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodając całe gałązki rozmarynu i ząbki czosnku, aż skórka zrobi się rumiana.
  3. Mięso oraz całą zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 150 °C przez 2 h.
  4. Ziemniaki pokrój w cząstki i wymieszaj z pozostałą oliwą oraz szczyptą soli.
  5. Dodaj do brytfanki, na której jest mięso i piecz kolejną godzinę.