Wołowe consomme

Składniki:

  • wołowina z kością - 700 gramów
  • Bulionetka wołowa Knorr - 2 sztuki
  • mielona wołowina - 400 gramów
  • marchewka - 2 sztuki
  • pietruszka - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • seler naciowy - 4 słupki
  • białko z jajek - 5 sztuk
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 6 ziaren
  • Tymianek z Polski Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i część z nich przypiecz na patelni do momentu, gdy będą miały ciemną skórkę.
  2. Przełóż tak przygotowane warzywa, wraz z mięsem i kośćmi, do dużego garnka i zalej dwoma litrami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę.
  3. Dodaj przyprawy i dwie Bulionetki Knorr. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny.
  4. Przecedź bulion, odkładając warzywa na później, po czym schłodź go do temperatury 30 stopni.
  5. Wymieszaj mięso mielone z białkami kurzych jaj i dodaj do bulionu. Całość doprowadź powoli do lekkiego wrzenia, a następnie dokładnie przecedź przez gazę .
  6. Na koniec pokrój włoszczyznę w cienkie paski i serwuj z gotowym consommé.