Wołowe consomme

2


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
wołowina z kością700 gramów
Bulionetka wołowa Knorr2 sztuki
mielona wołowina400 gramów
marchewka2 sztuki
pietruszka2 sztuki
cebula2 sztuki
seler naciowy - 4 słupki
białko z jajek5 sztuk
pieprz czarny ziarnisty6 ziaren
tymianek suszony1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Obierz warzywa, pokrój na mniejsze kawałki i część z nich przypiecz na patelni do momentu, gdy będą miały ciemną skórkę.
Krok 2
Przełóż tak przygotowane warzywa, wraz z mięsem i kośćmi, do dużego garnka i zalej dwoma litrami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zbierz powstałą pianę.
Krok 3
Dodaj przyprawy i dwie Bulionetki Knorr. Gotuj całość na małym ogniu przez około 2 – 3 godziny.
Krok 4
Przecedź bulion, odkładając warzywa na później, po czym schłodź go do temperatury 30 stopni.
Krok 5
Wymieszaj mięso mielone z białkami kurzych jaj i dodaj do bulionu. Całość doprowadź powoli do lekkiego wrzenia, a następnie dokładnie przecedź przez gazę .
Krok 6
Na koniec pokrój włoszczyznę w cienkie paski i serwuj z gotowym consommé.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl