Wołowe steki ze smażoną cebulą

Składniki:

  • ziemniaki - 500 gramów
  • cebula - 6 sztuk
  • olej - 2 łyżki
  • pieprz
  • sól
  • masło - 3 łyżki
  • papryka - 1 łyżka
  • kotlet z antrykotu - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj mięso solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i pokrój w plastry. Następnie obsmaż z obydwu stron na chrupko.
  3. Pokrój cebulę w krążki i partiami smaż na oleju rozgrzanym masłem. Dopraw solą, pieprzem i papryką.
  4. Olej roślinny rozlej na żeliwnej patelni i przez maksymalnie 4 minuty smaż steki z każdej strony.
  5. Poukładaj je na talerzach. Obłóż krążkami z cebuli i podawaj z ziemniakami.