Wołowina po burgundzku podana z kaszą

21


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
wołowina np. karkówka1 kilogram
Fix Gulasz węgierski Knorr2 opakowania
oliwa z oliwek4 łyżki
wędzony boczek200 gramów
ząbki czosnku20 gramów
pomidory pelatti z puszki2 opakowania
szalotki10 sztuk
marchewka1 sztuka
pieczarki500 gramów
czerwone wino, najlepiej Pinot Noir500 mililitrów
kasza gryczana w torebce3 opakowania
świeży rozmaryn, gałązka1 sztuka
świeży tymianek, gałązka1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie4 ziarna
pieprz czarny ziarnisty4 ziarna
Przygotowanie
Krok 1
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojony w grubszą kostkę boczek. Gdy się dobrze wytopi, dodaj przekrojone na pół szalotki i smaż dłuższą chwilę, aż się zeszklą. Dodaj przekrojone na pół pieczarki i marchew pokrojoną w pół plastry.
Krok 2
Po tym czasie zbierz podsmażone produkty i odłóż je na bok. W tym samym garnku przesmaż pokrojona w gruba kostkę 2 na 2 cm wołowinę. Gdy delikatnie zbrązowieje zalej ja czerwonym winem. Wszystko razem gotuj na szybkim ogniu aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj wtedy pomidory z puszki i pół szklanki wody.
Krok 3
Dodaj przyprawy, posiekany czosnek, pieprz ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn, tymianek oraz Knorr Naturalnie smaczne. Nada o potrawie odpowiedniego smaku oraz poprawi konsystencję sosu.
Krok 4
Całość duś pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie do garnka przełóż na powrót podsmażone produkty. Wszystko razem duś jeszcze około 20 minut do momentu aż mięso będzie miękkie.
Krok 5
W garnku ugotuj kasze gryczaną według zaleceń producenta. Ugotowaną kasze podawaj z gulaszem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl