Wołowina w marynacie jogurtowej
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe, np. steki z ligawy - 600 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • czerwone wino - 150 mililitrów
  • jogurt lub kwaśne mleko - 100 mililitrów
  • cynamon - 1 laska
  • rozkruszony w moździeżu goździk - 1 sztuka
  • miód - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Czerwone wino zagotuj z laską cynamonu, goździkiem, liściem laurowym, miodem i odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce rozmieszaj kostkę rosołową Knorr z jogurtem i posiekanym czosnkiem. Całość połącz z wystudzonym winem.
  3. Steki natrzyj marynatą i odstaw je na kilka godzin w chłodne miejsce.
  4. Tak przygotowane mięso grillujemy po 6 minut z każdej strony. Mięsa nie dosmażamy.