Wołowina w sosie pieczarkowym
  • 45 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 200 gramów
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • śmietana 36% - 100 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 100 gramów
  • podgrzybki suszone - 4 sztuki
  • brokuły - 200 gramów
  • świeży rozmaryn gałązka - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • oliwa - 20 mililitrów
  • woda - 150 mililitrów

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Wołowinę oczyść i pokrój w grubą kostkę. Skrop oliwą i posyp posiekanymi igiełkami rozmarynu. Suszone grzyby namocz w 150 mililitrach wody, następnie odcedź i pokrój w cienkie paski. Wodę z moczenia pozostaw.
  2. Pieczarki pokrój w ósemki, cebulę w piórka. Brokuła podziel na małe różyczki, a następnie sparz je krótko w osolonym wrzątku.
  3. Fix Knorr rozmieszaj z wodą z moczenia grzybów i śmietaną.
  4. Na rozgrzanej patelni przesmaż cebulę i pieczarki. Zrumienione przełóż do miseczki.
  5. Na tej samej, dobrze rozgrzanej patelni, przesmaż pokrojone mięso. Następnie dodaj z powrotem pieczarki z cebulą oraz namoczone i pokrojone podgrzybki.
  6. Całość zalej rozmieszanym Fixem Knorr i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut do momentu, gdy mięso będzie gotowe.
  7. Dodaj brokuły i wymieszaj. Dopraw do smaku, jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podawaj z makaronem lub kaszą gryczaną.