Wołowina z kokosowym curry

Składniki:

  • pieprz
  • sól
  • wołowina - 500 gramów
  • wiórki kokosowe - 1 szklanka
  • mleko kokosowe - 1.5 szklanek
  • kolendra - 2 łyżki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • bazylia - 2 łyżki
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • czerwona pasta curry - 2 łyżki
  • sos rybny - 2 łyżki
  • Listki limonki kaffir - 2 sztuki
  • Sok limonki kaffir - 3 łyżki
  • Czerwone chili - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mleko kokosowe zagotuj w dużej patelni 10 minut na wolnym ogniu.
  2. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj wraz z pastą curry. Gotuj 5 minut.
  3. Wołowinę pokrój w kostkę i wrzuć, zagotuj, dodaj sok i listki z limonki, sos rybny, chili, kurkumę i 0,5 łyżeczki soli. Przykryj i gotuj około 25 minut na małym ogniu.
  4. W razie potrzeby dolej wodę. Dodaj bazylię i kolendrę, zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Posyp kawałkami kokosu.