Wołowina z pędami bambusa, ryż brązowy
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 400 gramów
  • cebula - 8 sztuk
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • pędy bambusa - 0.5 puszek
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • pieprz cayenne - 1 szczypta
  • ketchup pikantny - 4 łyżeczki
  • sos sojowy - 2.5 łyżki
  • olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Flora ProActiv - 4 łyżeczki
  • ryż brązowy - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i mięso umyć, odsączyć. Mięso i paprykę pokroić w paski. Pędy bambusa odsączyć i drobno pokroić. Ryż ugotować na sypko.
  2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z olejem, następnie dodać mięso i przyprawę Delikat Knorr. Stale mieszając doprowadzić mięso do miękkości po czym dodać paprykę i pędy bambusa, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
  3. Do gotowej potrawy dodać pieprz cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek, ketchup pikantny i sos sojowy. Wymieszać. Gdy potrawa jest za gęsta dodać niewielką ilość wody przegotowanej.
  4. Gotową potrawę posypać natką pietruszki. Podawać z ciepłym ryżem wymieszanym z margaryną Flora ProActiv.