Wołowina z trawą cytrynową
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 400 gramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • trwa cytrynowa kłącze - 2 sztuki
  • cytryna - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • olej - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, następnie pokrój na małe steki po 10-12 dekagramów każdy.
  2. Kostkę Knorr rozetrzyj z olejem. Kolendrę, czosnek oraz trawę cytrynową posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do pasty z kostki.
  3. Zetrzyj skórkę z cytryn i również dodaj do marynaty. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Mięso natrzyj marynatą i odstaw na minimum dwie godziny do lodówki.
  5. Steki smaż po 4-5 minut z każdej strony. Czas smażenia wołowiny dostosuj do własnych preferencji.