Won ton z krewetkami
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • krewetki - 300 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • chińskie ciasto do pierożków - 1 sztuka
  • dymka - 1 sztuka
  • białko jajka - 1 sztuka
  • skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy - 60 gramów
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • sos rybny - 1 łyżka
  • olej sezamowy - 1 łyżeczka
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyść i zmiksuj.
  2. Dodaj białko, czarny pieprz, olej sezamowy, skrobię kukurydzianą, sos sojowy, dymkę oraz orzechy wodne. Dopraw przyprawą Knorr.
  3. Tak przygotowanym nadzieniem napełniaj kawałki ciasta i sklejaj brzegi, tworząc małe sakiewki.
  4. Pierożki ugotuj na parze. Posyp świeżą kolendrą i podawaj z sosem rybnym do maczania w miseczce.