Wrapy z kaszy jaglanej
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza jaglana - 200 gramów
  • cukinia - 1 sztuka
  • strąk ostrej papryki chili - 1 sztuka
  • ugotowana soczewica z puszki - 2 łyżki
  • mąka z ciecierzycy - 100 gramów
  • suszone pomidory - 50 gramów
  • natka kolendry - 0.5 pęczków
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • mięta - 1 pęczek
  • kmin rzymski - 1 łyżka
  • suszona zmielona kolendra - 1 łyżka
  • Rama z alpejskim mlekiem - 3 łyżki
  • ulubiony sos majonezowy do kanapek np. Samba Hellmann's - 100 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • awokado - 1 sztuka
  • pomidor malinowy - 1 sztuka
  • sałata lodowa - 4 listków
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • placek tortilli - 4 sztuki
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj natkę kolendry, mięty i pietruszki. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kosteczkę. Chili pokrój drobno, z czerwonej cebuli wykrój kilka krążków, resztę pokrój w drobną kosteczkę, pomidora pokrój w plasterki. Obierz awokado, przekrój, wyjmij pestkę i pokrój w plastry, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku na 2 łyżkach Ramy podsmaż cebulę, chili i cukinię, dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
  3. Gorącą kaszę przełóż do miski i wystudź. Dodaj mąkę z ciecierzycy, jajko, suszone pomidory, kmin rzymski, suszoną zmieloną kolendrę, posiekane zielone zioła oraz soczewicę, szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  4. Z masy uformuj grube małe placuszki coś na kształt falafeli i usmaż je powoli na rozgrzanej patelni na 1 łyżce margaryny Rama.
  5. Na ciepły placek tortilli nałóż łyżkę sosu, poszatkowaną sałatę, plasterki pomidora, krążki cebuli oraz plastry awokado, następnie umieść po dwa kotleciki i całość ściśle zroluj.