Przygotowanie |
Krok 1 |
Posiekaj natkę kolendry, mięty i pietruszki. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kosteczkę. Chili pokrój drobno, z czerwonej cebuli wykrój kilka krążków, resztę pokrój w drobną kosteczkę, pomidora pokrój w plasterki. Obierz awokado, przekrój, wyjmij pestkę i pokrój w plastry, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. |
Krok 2 |
W garnku na 2 łyżkach Ramy podsmaż cebulę, chili i cukinię, dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. |
Krok 3 |
Gorącą kaszę przełóż do miski i wystudź. Dodaj mąkę z ciecierzycy, jajko, suszone pomidory, kmin rzymski, suszoną zmieloną kolendrę, posiekane zielone zioła oraz soczewicę, szczyptę soli i pieprzu do smaku. |
Krok 4 |
Z masy uformuj grube małe placuszki coś na kształt falafeli i usmaż je powoli na rozgrzanej patelni na 1 łyżce margaryny Rama. |
Krok 5 |
Na ciepły placek tortilli nałóż łyżkę sosu, poszatkowaną sałatę, plasterki pomidora, krążki cebuli oraz plastry awokado, następnie umieść po dwa kotleciki i całość ściśle zroluj. |