Wrapy z kaszy jaglanej

13


Łatwe


40 min.


4 os.

Składniki
kasza jaglana200 gramów
cukinia1 sztuka
strąk ostrej papryki chili1 sztuka
ugotowana soczewica z puszki2 łyżki
mąka z ciecierzycy 100 gramów
suszone pomidory50 gramów
natka kolendry0.5 pęczków
natka pietruszki0.5 pęczków
mięta1 pęczek
kmin rzymski1 łyżka
suszona zmielona kolendra1 łyżka
Rama z alpejskim mlekiem3 łyżki
ulubiony sos majonezowy do kanapek np. Samba Hellmann's100 gramów
jajko1 sztuka
awokado1 sztuka
pomidor malinowy1 sztuka
sałata lodowa4 listków
czerwona cebula1 sztuka
placek tortilli4 sztuki
oliwa z oliwek6 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Posiekaj natkę kolendry, mięty i pietruszki. Cukinię przekrój po długości na cztery części, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w kosteczkę. Chili pokrój drobno, z czerwonej cebuli wykrój kilka krążków, resztę pokrój w drobną kosteczkę, pomidora pokrój w plasterki. Obierz awokado, przekrój, wyjmij pestkę i pokrój w plastry, suszone pomidory pokrój w drobną kostkę.
Krok 2
W garnku na 2 łyżkach Ramy podsmaż cebulę, chili i cukinię, dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160*C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
Krok 3
Gorącą kaszę przełóż do miski i wystudź. Dodaj mąkę z ciecierzycy, jajko, suszone pomidory, kmin rzymski, suszoną zmieloną kolendrę, posiekane zielone zioła oraz soczewicę, szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Krok 4
Z masy uformuj grube małe placuszki coś na kształt falafeli i usmaż je powoli na rozgrzanej patelni na 1 łyżce margaryny Rama.
Krok 5
Na ciepły placek tortilli nałóż łyżkę sosu, poszatkowaną sałatę, plasterki pomidora, krążki cebuli oraz plastry awokado, następnie umieść po dwa kotleciki i całość ściśle zroluj.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl