Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami

1


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
udziec z indyka, bez kości i skóry 500 gramów
cebula duża biała 1 sztuka
mleko4 łyżki
bułka tarta3 łyżki
masło klarowane2 łyżki
pieprz ziołowy0.5 łyżeczek
sól0.33 łyżeczek
suszone oregano0.5 łyżeczek
koncentrat pomidorowy 30%2 łyżeczki
makaron wstążka walcowana 500 gramów
ser Dziugas albo inny typu parmezan6 łyżek
Delikat przyprawa w  płynie Knorr2 łyżeczki
Sos pomidorowy Knorr1 opakowanie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr2 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce - połowę dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Do mięsa dodaj też bułkę tartą, sól, pieprz ziołowy, oregano, mleko i przyprawę w płynie, dokładnie wyrób.
Krok 2
Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj z masy mięsnej nieduże kuleczki - wielkości małych orzechów włoskich. Kładź je na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż aż zrumienią się z obu stron. Usmażone przekładaj na talerz.
Krok 3
Na tę samą patelnię dodaj pzostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę mieszając. Wlej ok. 1/2 litra wody, wsyp sos pomidorowy Knorr i gotuj 2-3 minuty. Wkrusz mini kostki.
Krok 4
Do sosu dodaj klopsiki i duś razem ok. 10 minut. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta, odcedź, przełóż do dużej miski. Polej sosem, wymieszaj. Nakładaj porcje na talerze - do każdej dołóż po kilka klopsików i posyp tartym serem.
Autor: Izabella KulińskaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl