Wstążki z sosem pomidorowym i klopsikami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec z indyka, bez kości i skóry - 500 gramów
  • cebula duża biała - 1 sztuka
  • mleko - 4 łyżki
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • masło klarowane - 2 łyżki
  • pieprz ziołowy - 0.5 łyżeczek
  • sól - 0.33 łyżeczek
  • suszone oregano - 0.5 łyżeczek
  • koncentrat pomidorowy 30% - 2 łyżeczki
  • makaron wstążka walcowana - 500 gramów
  • ser Dziugas albo inny typu parmezan - 6 łyżek
  • Delikat przyprawa w  płynie Knorr - 2 łyżeczki
  • Sos pomidorowy Knorr - 1 opakowanie
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce - połowę dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Do mięsa dodaj też bułkę tartą, sól, pieprz ziołowy, oregano, mleko i przyprawę w płynie, dokładnie wyrób.
  2. Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj z masy mięsnej nieduże kuleczki - wielkości małych orzechów włoskich. Kładź je na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż aż zrumienią się z obu stron. Usmażone przekładaj na talerz.
  3. Na tę samą patelnię dodaj pzostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę mieszając. Wlej ok. 1/2 litra wody, wsyp sos pomidorowy Knorr i gotuj 2-3 minuty. Wkrusz mini kostki.
  4. Do sosu dodaj klopsiki i duś razem ok. 10 minut. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta, odcedź, przełóż do dużej miski. Polej sosem, wymieszaj. Nakładaj porcje na talerze - do każdej dołóż po kilka klopsików i posyp tartym serem.