Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce - połowę dodaj do mięsa, resztę na razie odłóż. Do mięsa dodaj też bułkę tartą, sól, pieprz ziołowy, oregano, mleko i przyprawę w płynie, dokładnie wyrób. |
Krok 2 |
Zwilżonymi zimną wodą rękami formuj z masy mięsnej nieduże kuleczki - wielkości małych orzechów włoskich. Kładź je na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż aż zrumienią się z obu stron. Usmażone przekładaj na talerz. |
Krok 3 |
Na tę samą patelnię dodaj pzostałą cebulę i koncentrat pomidorowy, smaż chwilę mieszając. Wlej ok. 1/2 litra wody, wsyp sos pomidorowy Knorr i gotuj 2-3 minuty. Wkrusz mini kostki. |
Krok 4 |
Do sosu dodaj klopsiki i duś razem ok. 10 minut. Makaron ugotuj wedle zaleceń producenta, odcedź, przełóż do dużej miski. Polej sosem, wymieszaj. Nakładaj porcje na talerze - do każdej dołóż po kilka klopsików i posyp tartym serem. |