Wuzetka (ciasto WZ)
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 170 °C
  • 22 x 28 cm

Składniki:

    ciasto
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 250 gramów
  • mąka pszenna - 200 gramów
  • ciemne kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • poncz
  • mocna herbata - 1 szklanka
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier - 3 łyżeczki
  • wódka - 2 łyżki
  • masa śmietankowa
  • Śmietana 30% - 750 mililitrów
  • cukier puder - 4 łyżeczki
  • żelatyna - 20 gramów
  • polewa
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • cukier puder - 70 gramów
  • gorzka czekolada - 100 gramów
  • śmietana 18% - 100 mililitrów
  • dekoracja
  • Śmietana 30% - 250 mililitrów
  • cukier puder - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 170°C. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj. Następnie dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj.
  2. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Na koniec dodaj roztopioną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  3. Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blachy (o wymiarach 22 x 28 cm) i piecz ok. 35 minut w temperaturze 170°C. Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty.
  4. Wszystkie składniki ponczu wymieszaj. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody by napęczniała. 1/2 szklanki śmietanki podgrzej, włóż napęczniałą żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Pozostałą śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i połącz z rozpuszczoną żelatyną. Jedną część ciasta ponownie ułóż w formie i nasącz połową przygotowanego ponczu. Masę śmietanową wyłóż na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta. Również nasącz ją ponczem.
  5. Przygotuj polewę. W rondelku połącz śmietanę, cukier, czekoladę i margarynę Kasia, dodaj cukier puder, kakao i śmietanę, wymieszaj. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści i dokładnie połączy . Lekko przestudź. Gotową polewą polej ciasto.
  6. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i ew. zagęstnikiem. Przełóż do szprycy cukierniczej. Gdy polewa na cieście zastygnie udekoruj ciasto kleksami z bitej śmietany.