Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na bezę dodając cukier w dwóch partiach. Jak beza będzie sztywna, dodaj żółtka i dalej chwilę ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką. |
Krok 2 |
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wyłóż pergaminem i wysmaruj ciastem. Następnie wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut. |
Krok 3 |
Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając. |
Krok 4 |
Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł. |
Krok 5 |
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem. |
Krok 6 |
Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h. |