Wuzetka (ciasto WZ)

476


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
Biszkopt::
jaja4 sztuki
cukier puder130 gramów
kakao50 gramów
masło50 gramów
Krem z białej czekolady::
mleko 3,2%60 mililitrów
cukier1 łyżka
jaja2 sztuki
żelatyna w listkach2 sztuki
biała czekolada120 gramów
śmietana 36% UHT 270 mililitrów
laska wanilii1 sztuka
mrożone wiśnie350 gramów
cukier puder50 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj biszkopt. Rozpuść masło. Oddziel białka od żółtek. Cztery białka oraz cukier puder ubij na bezę dodając cukier w dwóch partiach. Jak beza będzie sztywna, dodaj żółtka i dalej chwilę ubijaj aż się połączą. Następnie wlej masło, dodaj kakao i wymieszaj delikatnie miękką łyżką.
Krok 2
Prostokątną foremkę do ciasta (ok 25x30cm) wyłóż pergaminem i wysmaruj ciastem. Następnie wylej równomiernie biszkopt i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Krok 3
Przygotuj krem. Ubij śmietankę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Namocz żelatynę. Wyjmij miąższ z wanilii i zagotuj go z mlekiem. Żółtka utrzyj z cukrem w misce i zalej gorącym mlekiem energicznie mieszając.
Krok 4
Do ciepłego mleka dodaj połamaną czekoladę oraz odciśniętą żelatynę i wymieszaj. Teraz połącz masę czekoladową z wcześniej ubitą śmietaną mieszając całość miękką łyżką. Odstaw krem aby ostygł.
Krok 5
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i odwróć. Teraz zdejmij ostrożnie pergamin. Obkrój boki i przekrój ciasto na pół. W między czasie wymieszaj zamrożone wiśnie z cukrem pudrem.
Krok 6
Na dnie blaszki wyłóż pergamin. Połóż połowę biszkoptu i posmaruj lekko ostudzonym kremem. Posyp wiśniami i połóż na wierzchu drugi biszkopt. Lekko przygnieć i włóż do lodówki na minimum 2h.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl