Wykwintna zupa krem z dyni

Składniki:

  • dynia - 1 kilogram
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana 18% - 2 łyżki
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz ze skóry (łatwiej to zrobisz, gdy podzielisz ją na małe kawałki). Usuń nasiona i pokrój miąższ w mniej więcej centymetrową kostkę.
  2. Posiekaj cebulę i wrzuć do rondla. Dodaj pokrojoną dynię, dolej niewielką ilość wody i duś pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Całość zmiksuj.
  3. Przygotuj esencjonalny bulion-rozpuść kostki rosołowe w litrze wrzątku. Dolej go do zmiksowanej dyni. Zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem (jeśli uznasz to za konieczne).
  4. Wlej zupę na talerze i dodaj dwie łyżki śmietany – fantazyjnie rozprowadź ją na powierzchni zupy i udekoruj natką.