Wykwintny schabowy
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • schab bez kości - 50 dekagramów
  • pieczarki - 35 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 3 łyżki
  • pomidor - 1 sztuka
  • żółty ser - 4 plastry
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki kroimy w cząstki. Cebulę siekamy.
  2. Obrany ze skórki pomidor kroimy w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy pieczarki i dusimy przez chwilę. Dodajemy pomidor, doprawimy solą, pieprzem, przyprawą w mini kostce Knorr i oregano. Dusimy przez 10 minut.
  4. Mięso pokrojone na 4 kotlety lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
  5. Żaroodporne naczynie natłuszczamy. Układamy w nim kotlety. Na wierzchu każdego kładziemy porcję pieczarek.
  6. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż mięso się zrumieni. Przed końcem pieczenia kładziemy na wierzch plaster żółtego sera.