Wykwintny sum w sosie śmietanowym

Składniki:

  • pieprz
  • śmietana - 0.6 szklanek
  • sól
  • cukier
  • rodzynki - 30 gramów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • starty chrzan - 50 gramów
  • sum - 800 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszonego wcześniej i oczyszczonego suma, umyj i pokrój w dzwonka. Oprósz solą, pieprzem, skrop obficie sokiem z cytryny i odstaw na przynajmniej 30 minut w chłodne miejsce, aby ryba przeszła aromatem.
  2. Warzywa umyj, zalej wrzątkiem i zagotuj.
  3. Włóż rybę i gotuj przez 20 minut.
  4. Osącz, przełóż do żaroodpornej formy.
  5. Ze śmietany i chrzanu przygotuj sos, wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z opłukanymi rodzynkami.
  6. Zalej sosem rybę i duś na małym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  7. Przełóż razem z sosem na półmisek.