Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro

1


Łatwe


90 min.


7 os.

Składniki
mąka1.5 szklanek
solone orzeszki ziemne50 gramów
masło0.5 sztuk
śmietana1 łyżka
margaryna1 łyżka
Nadzienie:
wędzony boczek100 gramów
pomidory4 sztuki
cebula1 sztuka
jajka3 sztuki
masło2 łyżki
Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr1 łyżka
sól1 szczypta
pieprz1 szczypta
tabasco0.2 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej przez sitko, przesiekaj z margaryną, dodaj śmietanę, 0,7 zielonych orzeszków ziemnych i zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 1godz. do lodówki.
Krok 2
Cebulę obierz i razem z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
Krok 3
Przygotuj 12 foremek wysmarowanych margaryną i wyłóż je rozwałkowanym ciastem. Piecz przez ok.10-15 min. w temperaturze 180 stopni.
Krok 4
W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórek, potnij w plasterki. Jajka roztrzep widelcem razem ze śmietaną i dopraw do smaku.
Krok 5
Do upieczonych babeczek wlej sos śmietanowy, połóż po plasterku pomidora i podsmażony, chrupiący boczek z cebulką. Dopraw na ostro.
Krok 6
Wyśmienite babeczki zapiekaj jeszcze przez 15 min. i posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl