Wyśmienite babeczki nadziewane na ostro

Składniki:

  • mąka - 1.5 szklanek
  • solone orzeszki ziemne - 50 gramów
  • masło - 0.5 sztuk
  • śmietana - 1 łyżka
  • margaryna - 1 łyżka
  • nadzienie
  • wędzony boczek - 100 gramów
  • pomidory - 4 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • jajka - 3 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • Mieszanka ziół i przypraw Zioła prowansalskie Knorr - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • tabasco - 0.2 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko, przesiekaj z margaryną, dodaj śmietanę, 0,7 zielonych orzeszków ziemnych i zagnieć składniki na jednolite, gładkie ciasto. Odstaw na 1godz. do lodówki.
  2. Cebulę obierz i razem z boczkiem posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, aż do zrumienienia.
  3. Przygotuj 12 foremek wysmarowanych margaryną i wyłóż je rozwałkowanym ciastem. Piecz przez ok.10-15 min. w temperaturze 180 stopni.
  4. W tym czasie sparz pomidory i obierz ze skórek, potnij w plasterki. Jajka roztrzep widelcem razem ze śmietaną i dopraw do smaku.
  5. Do upieczonych babeczek wlej sos śmietanowy, połóż po plasterku pomidora i podsmażony, chrupiący boczek z cebulką. Dopraw na ostro.
  6. Wyśmienite babeczki zapiekaj jeszcze przez 15 min. i posyp pozostałymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj na ciepło.