Wyśmienity ryż z krewetkami i curry

Składniki:

  • Rosół z kury Knorr - 350 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • białe wino - 150 mililitrów
  • czosnek - 3 sztuki
  • masło
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • ryż - 250 gramów
  • kwaśne jabłko - 1 sztuka
  • krewetki królewskie - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj ryż, po czekaj do momenty gdy stanie się przezroczysty.
  2. Następnie podlej winem i poczekaj by ryż wsiąknął płyn, po czym podlej bulionem Knorr, dodaj pokrojone w kostkę jabłko.
  3. Duś do czasu gdy wywar wyparuje, a ryż będzie miękki, wymieszaj z umytymi owocami morza i gotuj jeszcze przez kilka minut.
  4. Gdy wszystkie składniki potrawy będą miękkie, dopraw do smaku, rozłóż wyśmienity ryż z krewetkami na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.