Wyśmienity szczupak z żółtym sosie

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • cytryna - 1 sztuka
  • rodzynki - 100 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ocet winny - 120 mililitrów
  • białe wytrawne wino - 250 mililitrów
  • szczupak - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszonego i oczyszczonego szczupaka umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny i ostaw na 1 godzinę w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem przypraw.
  2. Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
  3. Gotuj, aż warzywa zmiękną
  4. Wymieszaj z octem, rodzynkami i sparzoną pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Osącz.
  5. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i rozprowadź winem. Dopraw do smaku cukrem i przyprawami, przełóż rybę do sosu i duś jeszcze na małym ogniu przez 20 minut.