Przygotowanie |
Krok 1 |
Wypatroszonego i oczyszczonego szczupaka umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny i ostaw na 1 godzinę w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem przypraw. |
Krok 2 |
Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. |
Krok 3 |
Gotuj, aż warzywa zmiękną |
Krok 4 |
Wymieszaj z octem, rodzynkami i sparzoną pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Osącz. |
Krok 5 |
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i rozprowadź winem. Dopraw do smaku cukrem i przyprawami, przełóż rybę do sosu i duś jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. |