Wyśmienity szczupak z żółtym sosie

0


Średnie


0 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
ziele angielskie1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
pieprz
sól
cukier
cytryna1 sztuka
rodzynki100 gramów
mąka2 łyżki
włoszczyzna1 pęczek
ocet winny120 mililitrów
białe wytrawne wino250 mililitrów
szczupak1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Wypatroszonego i oczyszczonego szczupaka umyj, osusz i natrzyj dokładnie solą i pieprzem. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny i ostaw na 1 godzinę w chłodne miejsce, aby przeszedł aromatem przypraw.
Krok 2
Włoszczyznę i cebule obierz i umyj, zalej wodą, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
Krok 3
Gotuj, aż warzywa zmiękną
Krok 4
Wymieszaj z octem, rodzynkami i sparzoną pokrojoną w plastry cytrynę. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Osącz.
Krok 5
Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę i rozprowadź winem. Dopraw do smaku cukrem i przyprawami, przełóż rybę do sosu i duś jeszcze na małym ogniu przez 20 minut.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl