Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • serek ziołowy - 150 gramów
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • drożdże - 50 gramów
  • woda - 0.75 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mak - 2 łyżki
  • ziarna słonecznika - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kasię rozpuść w rondelku i lekko przestudź. Żółtko oddziel od białka.
  2. Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem.
  3. W misce wymieszaj mieszadłami miksera mąkę, rozpuszczone drożdże, ser, zioła, żółtko i przestudzoną Kasię.
  4. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć go powtórnie.
  6. Zrób wałek i potnij na 16 części. Z każdej uformuj bułeczkę.
  7. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, posmaruj białkiem i posyp dodatkami.
  8. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.