Wytrawne bułeczki ziołowo-serowe

4


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mąka500 gramów
serek ziołowy150 gramów
suszony tymianek1 łyżeczka
drożdże50 gramów
woda0.75 szklanek
jajko1 sztuka
sól1 łyżeczka
cukier1 łyżeczka
mak2 łyżki
ziarna słonecznika2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Kasię rozpuść w rondelku i lekko przestudź. Żółtko oddziel od białka.
Krok 2
Mąkę wymieszaj z solą. Drożdże rozpuść w letniej wodzie z cukrem.
Krok 3
W misce wymieszaj mieszadłami miksera mąkę, rozpuszczone drożdże, ser, zioła, żółtko i przestudzoną Kasię.
Krok 4
Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 5
Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć go powtórnie.
Krok 6
Zrób wałek i potnij na 16 części. Z każdej uformuj bułeczkę.
Krok 7
Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce, posmaruj białkiem i posyp dodatkami.
Krok 8
Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz około 20 minut.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl