Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej

4


Łatwe


40 min.


8 os.

Składniki
kasza gryczana niepalona200 gramów
Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami1 opakowanie
szynka długodojrzewająca (najlepiej parmeńska)200 gramów
natka pietruszki1 pęczek
pieczarki100 gramów
cukinia0.5 sztuk
jogurt naturalny200 mililitrów
ser parmezan50 gramów
jaja3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.
Krok 2
Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.
Krok 3
Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.
Krok 4
Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.
Krok 5
Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl