Wytrawne muffinki w listkach szynki parmeńskiej
  • 40 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona - 200 gramów
  • Fix Knorr Serowe Kaszotto z kurczakiem i pomidorkami - 1 opakowanie
  • szynka długodojrzewająca (najlepiej parmeńska) - 200 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • pieczarki - 100 gramów
  • cukinia - 0.5 sztuk
  • jogurt naturalny - 200 mililitrów
  • ser parmezan - 50 gramów
  • jaja - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj do miękkości według przepisu producenta w dużej ilości wody. Następnie przełóż na sito, aby ją odsączyć.
  2. Blaszkę do muffinek lub foremki wyłóż szynką w kształcie otwartej róży - dwa plasterki na jedną babeczkę.
  3. Zetrzyj na tarce ser, posiekaj natkę pietruszki, a pieczarki pokrój w półplastry. Połówkę cukinii przekrój na 4 części. Usuń z niej części nasienne i pokrój w cienkie plastry. Cukinię i pieczarki zanurz na minutę w gotującej się wodzie, a następnie dobrze odciśnij w papierowym ręczniku.
  4. Warzywa razem z pietruszką i ugotowaną kaszą wymieszaj w misce z jajkiem, jogurtem i Fixem Knorr.
  5. Wypełnij foremki z szynką do 2/3 wysokości. Wierzch posyp serem. Całość wstaw do nagrzanego do 165°C piekarnika z włączonym termoobiegiem i zapiekaj przez 15-20 minut.