Przygotowanie |
Krok 1 |
Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść margaryną i obsyp mąką lub po prostu wyłóż ją papilotkami do muffinek. Cukinię umyj, osusz a następnie przekrój wzdłuż na pół i wytnij nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Ser pokrusz lub również pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno w krążki.
|
Krok 2 |
Kasię ubij z jajkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawaj na przemian z mlekiem do ubitej masy cały czas mieszając. Cukinię, ser i szczypiorek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
|
Krok 3 |
Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są już gotowe, wykonaj próbę suchego patyczka. Upieczone muffinki lekko wystudź, następnie wierzch każdej z nich posmaruj serem i posyp rzeżuchą.
|