Wytrawne muffinki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 125 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 125 mililitrów
  • cukinia - 1 sztuka
  • owczy ser - 100 gramów
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • sól - 1 łyżeczka
  • ser twarogowy - 100 gramów
  • rzeżucha świeża - garść

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść margaryną i obsyp mąką lub po prostu wyłóż ją papilotkami do muffinek. Cukinię umyj, osusz a następnie przekrój wzdłuż na pół i wytnij nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Ser pokrusz lub również pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno w krążki.
  2. Kasię ubij z jajkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawaj na przemian z mlekiem do ubitej masy cały czas mieszając. Cukinię, ser i szczypiorek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są już gotowe, wykonaj próbę suchego patyczka. Upieczone muffinki lekko wystudź, następnie wierzch każdej z nich posmaruj serem i posyp rzeżuchą.