Wytrawne muffinki

25


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
mąka250 gramów
proszek do pieczenia2 łyżeczki
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak125 gramów
jajka2 sztuki
mleko125 mililitrów
cukinia1 sztuka
owczy ser100 gramów
szczypiorek1 pęczek
sól1 łyżeczka
ser twarogowy100 gramów
rzeżucha świeża - garść
Przygotowanie
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 200°C. Formę do muffinek natłuść margaryną i obsyp mąką lub po prostu wyłóż ją papilotkami do muffinek. Cukinię umyj, osusz a następnie przekrój wzdłuż na pół i wytnij nasiona. Cukinię pokrój w kostkę. Ser pokrusz lub również pokrój w kostkę. Szczypiorek umyj, osusz i pokrój drobno w krążki.
Krok 2
Kasię ubij z jajkami. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodawaj na przemian z mlekiem do ubitej masy cały czas mieszając. Cukinię, ser i szczypiorek dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-25 minut. Aby upewnić się, że muffinki są już gotowe, wykonaj próbę suchego patyczka. Upieczone muffinki lekko wystudź, następnie wierzch każdej z nich posmaruj serem i posyp rzeżuchą.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl