Yakitori z kurczaka
  • 40 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - 700 gramów
  • Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 3 łyżki
  • sake - 150 mililitrów
  • ocet ryżowy - 50 mililitrów
  • sos sojowy (najlepiej japoński Kikkoman) - 100 mililitrów
  • mirin (słodkie wino ryżowe) - 50 mililitrów
  • cukier - 2 łyżki
  • dymka - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój dymkę w 2 cm kawałki. Kurczaka oczyścić z przerostów tłuszczy i niepotrzebnych żył czy ścięgien. Pokrój na małe 1 cm kawałki. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i kurczakiem, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie mięso ściśle ponadziewaj na drewniane patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli.
  2. W odpowiednim rondelku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, mirin i cukier. Całość gotuj 2-3 minuty.
  3. Sos rozdziel na dwie części, połowę wylej na płaską blaszkę i obtocz w nim szaszłyki.
  4. Yakitori z kurczaka opiekaj na grillu (najlepiej węglowym), często smarując sosem, przez ok. 7 minut z każdej strony, tak aby mięso w środku było dopieczone.