Zadkiel - barszcz z uszkami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wołowe - 300 gramów
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • buraki ćwikłowe - 400 gramów
  • woda - 2 litry
  • mały seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Umyj mięso i warzywa. Obierz warzywa, drobno pokrój razem z mięsem, dodaj przyprawy. Wrzuć do garnka z wodą. Gotuj tak długo, do momentu, gdy zmięknie mięso.
  2. Obierz buraki i rozdrobnij. Wrzuć do garnka o grubym dnie, skrop sokiem z cytryny, dodaj masło, posól, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Duś przez 15 minut.
  3. Następnie wlej wywar z mięsa i warzyw, dodaj Barszcz czerwony Knorr i całość zagotuj. Odstaw na 30 minut.
  4. Przed podaniem barszcz przecedź przez grube sito, dopraw do smaku. Podgrzej do momentu, gdy zawrze, ale nie gotuj bo straci kolor.