Zając wielkanocny
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 40 gramów
  • cukier - 40 gramów
  • cukier waniliowy - 0.5 opakowań
  • sól - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • mleko - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 80 gramów
  • mąka ziemniaczana - 40 gramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • dodatkowo:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Na foremkę o pojemności 1/2 litra - Kasię zmiksuj z cukrem i jajkiem, dodaj cukier waniliowy, mleko lub rum i dalej miksuj.
  2. Dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sól, całość ponownie zmiksuj.
  3. Foremkę wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
  4. Ciasto wkładaj porcjami do foremki tak, aby wypełniło uszy.
  5. U podstawy foremki ciasto rozsmaruj tak, aby wyżej było na bokach niż po środku.
  6. Piecz 35 minut w 180 stopniach C.