Przygotowanie |
Krok 1 |
Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, żółtek (przetartych przez sitko), cukru pudru i Kasi. |
Krok 2 |
Wstawić do lodówki na pół godziny do wychłodzenia. |
Krok 3 |
Ciasto podzielić na 3 części (z czego trzecia -wielkości mandarynki). |
Krok 4 |
Z dwóch części upiec dwa osobne placki średnicy 26cm. |
Krok 5 |
Trzecią część przeznaczyć na wylepienie zająca lub innego motywu wielkanocnego. |
Krok 6 |
Piec 20 min. w temperaturze 160 C. |
Krok 7 |
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować (w garnku o nieprzywierającym dnie) tak długo, aż kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się. |
Krok 8 |
Masę lekko przestudzić, utrzeć z miękką Kasią. |
Krok 9 |
Do kajmaku dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 łyżkami wody). |
Krok 10 |
Połową masy przełożyć placki. |
Krok 11 |
Na wierzch wyłożyć pozostały kajmak i ułożyć na nim upieczony motyw wielkanocny. |
Krok 12 |
Udekorować dowolnie polewą lub lukrem z dodatkiem barwników spożywczych. |