| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, żółtek (przetartych przez sitko), cukru pudru i Kasi. |
| Krok 2 |
| Wstawić do lodówki na pół godziny do wychłodzenia. |
| Krok 3 |
| Ciasto podzielić na 3 części (z czego trzecia -wielkości mandarynki). |
| Krok 4 |
| Z dwóch części upiec dwa osobne placki średnicy 26cm. |
| Krok 5 |
| Trzecią część przeznaczyć na wylepienie zająca lub innego motywu wielkanocnego. |
| Krok 6 |
| Piec 20 min. w temperaturze 160 C. |
| Krok 7 |
| Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować (w garnku o nieprzywierającym dnie) tak długo, aż kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się. |
| Krok 8 |
| Masę lekko przestudzić, utrzeć z miękką Kasią. |
| Krok 9 |
| Do kajmaku dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 łyżkami wody). |
| Krok 10 |
| Połową masy przełożyć placki. |
| Krok 11 |
| Na wierzch wyłożyć pozostały kajmak i ułożyć na nim upieczony motyw wielkanocny. |
| Krok 12 |
| Udekorować dowolnie polewą lub lukrem z dodatkiem barwników spożywczych. |