Zajączek kajmakowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko ugotowane - 3 sztuki
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • masa kajmakowa
  • mleko - 0.5 litrów
  • cukier - 40 dekagramów
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • masa
  • krówki - 40 dekagramów
  • mleko - 0.3 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.3 opakowań

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, żółtek (przetartych przez sitko), cukru pudru i Kasi.
  2. Wstawić do lodówki na pół godziny do wychłodzenia.
  3. Ciasto podzielić na 3 części (z czego trzecia -wielkości mandarynki).
  4. Z dwóch części upiec dwa osobne placki średnicy 26cm.
  5. Trzecią część przeznaczyć na wylepienie zająca lub innego motywu wielkanocnego.
  6. Piec 20 min. w temperaturze 160 C.
  7. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować (w garnku o nieprzywierającym dnie) tak długo, aż kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się.
  8. Masę lekko przestudzić, utrzeć z miękką Kasią.
  9. Do kajmaku dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 łyżkami wody).
  10. Połową masy przełożyć placki.
  11. Na wierzch wyłożyć pozostały kajmak i ułożyć na nim upieczony motyw wielkanocny.
  12. Udekorować dowolnie polewą lub lukrem z dodatkiem barwników spożywczych.