Zajączek kajmakowy

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna30 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko ugotowane 3 sztuki
cukier puder10 dekagramów
proszek do pieczenia0.5 łyżeczek
Masa kajmakowa:
mleko0.5 litrów
cukier40 dekagramów
cukier waniliowy2 opakowania
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
Masa:
krówki40 dekagramów
mleko0.3 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia0.3 opakowań
Przygotowanie
Krok 1
Zagnieść ciasto z mąki, proszku do pieczenia, żółtek (przetartych przez sitko), cukru pudru i Kasi.
Krok 2
Wstawić do lodówki na pół godziny do wychłodzenia.
Krok 3
Ciasto podzielić na 3 części (z czego trzecia -wielkości mandarynki).
Krok 4
Z dwóch części upiec dwa osobne placki średnicy 26cm.
Krok 5
Trzecią część przeznaczyć na wylepienie zająca lub innego motywu wielkanocnego.
Krok 6
Piec 20 min. w temperaturze 160 C.
Krok 7
Mleko z cukrem i cukrem waniliowym gotować (w garnku o nieprzywierającym dnie) tak długo, aż kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się.
Krok 8
Masę lekko przestudzić, utrzeć z miękką Kasią.
Krok 9
Do kajmaku dodać 1-2 łyżki karmelu (1 dag cukru silnie zrumienić i zagotować z 2 łyżkami wody).
Krok 10
Połową masy przełożyć placki.
Krok 11
Na wierzch wyłożyć pozostały kajmak i ułożyć na nim upieczony motyw wielkanocny.
Krok 12
Udekorować dowolnie polewą lub lukrem z dodatkiem barwników spożywczych.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl