Zakochana bajaderka
  • 0 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • żółtko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • kakao - 1 łyżka
  • orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • rodzynki - 10 dekagramów
  • aromat arakowy. - 1 opakowanie
  • mleko - 1 szklanka
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • galaretka owocowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto.
  2. Podzielić na 2 części, upiec 2 placki, po ok. 15 minut każdy.
  3. Jeden placek pozostawić w blaszce a drugi jeszcze ciepły drobno pokruszyć, włożyć do miseczki, dodać kakao, bakalie, aromat i mleko.
  4. Wyrobić na jednolitą masę.
  5. Placek posmarować powidłami, wyłożyć masę z bakaliami, wstawić do lodówki.
  6. Przygotować galaretkę.
  7. Schłodzone ciasto udekorować np. czarnymi jagodami i zalać tężejącą galaretką.
  8. Po zastygnięciu można udekorować serduszkiem z dowolnych ozdób – wiórki kokosowe, kolorową dekorację.