Zapiekana dynia z serem i boczkiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 300 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 150 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • śmietanka - 200 mililitrów
  • cebula - 1 sztuka
  • ser żółty cheddar - 150 gramów
  • margaryna - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Następnie wytop boczek na patelni, dodaj cebulę i całość usmaż.
  2. Gdy składniki zrobią się rumiane, wlej mleko oraz śmietankę. Wsyp zawartość opakowania Fix Knorr i zagotuj sos.
  3. Dynię obierz i pokrój w równe i cienkie plasterki.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Teraz ułóż jeden za drugim plastry dyni.
  5. Zalej dynię ponownie warstwą sosu i posyp startym serem. Czynność powtórz kilka razy, aż wypełnisz naczynie warstwami dyni i sosu.
  6. Ostatnią warstwę zapiekanki powinien stanowić sos zasypany serem. Zapiekankę piecz w 180 °C przez 20 minut.