Zapiekana fasolka szparagowa
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • fasolka szparagowa oczyszczona - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • mleko - 500 mililitrów
  • masło - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • ostry żółty ser (starty) - 150 gramów
  • cebula posiekana - 1 sztuka
  • czosnek posiekany, ząbek - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje.
  2. Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę.
  3. Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut.