| |||||||||
| Składniki | ||
| fasolka szparagowa oczyszczona | 500 gramów | |
| Rosół z kury Knorr | 1 sztuka | |
| mleko | 500 mililitrów | |
| masło | 2 łyżki | |
| mąka | 2 łyżki | |
| ostry żółty ser (starty) | 150 gramów | |
| cebula posiekana | 1 sztuka | |
| czosnek posiekany, ząbek | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje. |
| Krok 2 |
| Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę. |
| Krok 3 |
| Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. |
| Autor: przepisy.pl |