|
Składniki | ||
fasolka szparagowa oczyszczona | 500 gramów | |
Rosół z kury Knorr | 1 sztuka | |
mleko | 500 mililitrów | |
masło | 2 łyżki | |
mąka | 2 łyżki | |
ostry żółty ser (starty) | 150 gramów | |
cebula posiekana | 1 sztuka | |
czosnek posiekany, ząbek | 1 sztuka |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej masło i przesmaż cebulę oraz czosnek, następnie dodaj mąkę, mleko oraz dopraw kostką rosołową. Sos gotuj kilka minut, do momentu aż zgęstnieje. |
Krok 2 |
Fasolkę sparz krótko we wrzącej wodzie i odcedź. Naczynie żaroodporne posmaruj beszamelem i posyp częścią sera. Wyłóż fasolkę. |
Krok 3 |
Całość zalej pozostałym sosem i posyp resztą sera. Naczynie wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekaj 25 minut. |
Autor: przepisy.pl |