"Zapiekana polenta"

2


Łatwe


30 min.


2 os.

Składniki
sól1 szczypta
parmezan30 gramów
masło1 łyżka
bazylia2 łyżeczki
kasza kukurydziana150 gramów
bulion warzywny0.5 litrów
ostra papryka w proszku0.4 łyżeczek
Przygotowanie
Krok 1
W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając. Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę. Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy.
Krok 3
Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Autor: Ostra Na SłodkoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl