Zapiekana zupa serowa
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • połówka kurczaka - 1 kilogram
  • Fix Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr - 1 opakowanie
  • marchewka - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • średniej wielkości cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego - 1 sztuka
  • opakowanie małych kulek mozzarelli - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietana - 100 mililitrów
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • pieprz biały - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 2 sztuki
  • zimna woda - 1 litr

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa. Zalej, wraz z porcją rosołową z kurczaka, jednym litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz) i ugotuj wywar. Następnie przecedź go.
  2. Do wywaru dodaj jedną lub dwa Fix Makaron Kremowe 4 sery z Mozzarellą Knorr (w zależności od ilości bulion). Całość gotuj chwilę na ogniu. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zabiel śmietaną.
  3. Pokrój paprykę w małą kostkę, podsmaż chwilę na patelni i dodaj do zupy.
  4. Wytnij z ciasta francuskiego krążki o trochę większej średnicy niż średnica bulionówki, w której będziesz serwować zupę.
  5. Umieść zupę w naczyniu, dodaj parę kulek mozzarelli i całość zaklej krążkiem ciasta francuskiego.
  6. Posmaruj ciasto jajkiem również z wierzchu dla uzyskania ładnego złocistego koloru. Umieść naczynia w nagrzanym do 220 stopni piekarniku i piecz około 10 minut - do momentu, gdy ciasto się zrumieni. Rada: Nie napełniaj bulionówki do pełna, gdyż pod wpływem temperatury w piekarniku zupa nieco się uniesie