Zapiekane cannelloni z cukinią
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron cannelloni - 1 opakowanie
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • cukinia - 4 sztuki
  • woda - 300 mililitrów
  • ser mozarella - 1 sztuka
  • ser ricotta - 250 gramów
  • pomidor - 2 sztuki
  • cebula dymka - 4 sztuki
  • cytryna - 1 sztuka
  • bazylia - 0.5 pęczków
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • olej - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej i smaż posiekaną dymkę przez 2 minuty, po czym dodaj cukinię startą na tarce o dużych oczkach wraz z posiekanym czosnkiem.
  2. Gdy cukinia zmięknie, zdejmij ją z ognia i wymieszaj z pokrojoną mozzarellą, ricottą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Za pomocą łyżeczki wypełnij otrzymaną masą cannelloni. Zawartość opakowania Fix Knorr Spaghetti Bolognese rozpuść w 300 mililitrach zimnej wody, po czym zagotuj sos.
  4. Pomidory pokrój w drobną kostkę i podsmaż na odrobinie oleju, po czym wymieszaj z sosem i duś przez 5 minut.
  5. Połowę sosu przelej do żaroodpornego naczynia, przełóż cannelloni i zalej resztą sosu. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Podawaj z liśćmi bazylii.